Designteam iXperium Oss ontwikkelt de Reflectietoolbox

12-07-2017 door Justine van den Berg

Het Designteam Niveau2plus heeft afgelopen schooljaar in iXperium Oss gewerk aan de totstandkoming van de Reflectietoolbox. Een team van docenten van ROC de Leijgraaf, onderzocht en ontwikkelde samen met lerarenopleiders en onderzoekers van de HAN een nieuwe vorm van blended learning waarbij gebruik wordt gemaakt van (social) media en ICT. Met de nieuwe werkvorm wil het designteam recht doen aan verschillen tussen leerlingen, zodat iedere leerling zo optimaal mogelijk kan leren.

Het team heeft een site gemaakt waar docenten en leerlingen diverse reflectiewerkvormen vinden die zij kunnen gebruiken voor hun lessen en portfolio. Docenten krijgen hier tips en inspiratie hoe ze er voor kunnen zorgen dat leerlingen reflecteren leuk en nuttig vinden. Ook studenten kunnen zien welke werkvormen er zijn en zelf een keuze maken. Ook krijg je via de site inzicht welke werkvormen geschikt zijn voor welke situatie.

iXperium Designteams
De iXperium designteams zijn altijd multidisciplinaire teams waarin leraren/docenten en soms ook leidinggevenden van een school, een onderzoeker en een vakinhoudelijke en didactische expert (lerarenopleider) van de HAN samenwerken. Regelmatig zetten we ook de denkkracht van ict-experts in om de teams te ondersteunen bij de oriëntatie en het ontwerp.

De designteams ontwerpen ict-rijke leerarrangementen die recht doen aan verschillen tussen leerlingen. We werken resultaatgericht en onderzoeksmatig, en passen de methodiek van design thinking toe. Leerlingen en ook de opleidingsteams worden zoveel mogelijk betrokken bij het meedenken over het ontwerp en evalueren van prototypes.

Een leerarrangement kan een les, een lessenreeks, een volledige leerlijn, een specifieke aanvulling op lessen of bestaande methode zijn. Kenmerkend is dat we inzetten op een beredeneerde opbouw en inzet van (digitale) leermiddelen, organisatie, begeleiding, werkvormen en evaluaties. We willen de mogelijkheden van ict ten volle benutten, de leerarrangementen ict-rijk maken!

Meer informatie – Ontwikkelkringen en designteams

2 reacties op “Designteam iXperium Oss ontwikkelt de Reflectietoolbox”

  1. Helion schreef:

    Wat een leuk project door samenwerking te brengen tussen docenten en leerlingen. Met als doel een product te ontwikkelen waar ze zelf wat aan hebben!

  2. Anazing samenwerking te brengen tussen docenten en leerlingen. Met als doel een product te ontwikkelen waar ze zelf wat aan hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*