Design Thinking in de klas

03-03-2015 door Koen Steeman

Design Thinking lijkt het nieuwe toverwoord te zijn. In de wereld van managers, ontwerpers en ondernemers is het al niet meer weg te denken. Maar hoe zit dat eigenlijk in onderwijsland? Afgelopen vrijdag deed zich een praktisch probleem voor in mijn klas (@StartblokGroep6). De ideale kans om Design Thinking in de klas uit te proberen!

Op ’t Startblok in Cuijk hebben we de luxe dat we per vier klassen over 25 chromebooks beschikken. Een bijkomend probleem was dat er, naast de chromebooks,ook veel gesjouwd werd met koptelefoons, deze zijn wat gevoelig voor kinderhandjes en dus gingen ze snel kapot. Daarom is op school het besluit genomen om alle leerlingen één persoonlijke koptelefoon te geven (net als de persoonlijke vulpen). Met een gevoel als de Sint kwam ik met 25 koptelefoons onder mijn arm de klas binnen. Alle kinderen enthousiast, ééntje kritisch: “Meneer, waar gaan we die koptelefoons bewaren?”

koptelefoonsDit was voor mij de kans om Design Thinking aan de klas te introduceren. Design Thinking is een methode, een manier van denken en werken om op een praktische en creatieve manier problemen op te lossen. Je bekijkt wat het probleem is en wat de gewenste eindgebruiker er van verwacht. Vervolgens begin je met een optimistische creatieve fase (alles is mogelijk), tenslotte maak je een prototype en ga je het testen en fine-tunen tot je tevreden bent.

Samen met de leerlingen hebben we ons probleem gedefinieerd met de bijpassende voorwaarden. “We willen de koptelefoons op deze kast bewaren en we moeten ze gemakkelijk kunnen pakken”. Vervolgens heb ik de leerlingen de hele ochtend de ruimte gegeven voor het creatieve proces (prioriteiten stellen, dus de reken-, taal- en spellingles van de ochtend aan de kant geschoven).

koptelefoons2“Alles is mogelijk, je mag samenwerken, je mag tekenen, je mag bouwen”. De ogen van de leerlingen gingen wijd open, ze wisten niet hoe snel ze aan de slag moesten gaan, opvallend was dat niet één van hen besloot om alleen te werken. Daarnaast was het enorm gaaf om te zien dat de verschillende groepjes verschillende methoden gebruikten om samen te werken. Links zag ik leerlingen een placemat tekenen en hun ideeën uitschrijven, terwijl rechts tientallen geeltjes op een tafel werden geplakt. Tenslotte gaf ik de leerlingen de tip om hun prototype (Knex was toch het favoriete bouwmateriaal) op de kast te testen met hun eigen koptelefoons en waar nodig nog even bij te stellen. Na een korte pauze (even buitenspelen) zag ik verschillende trotse groepjes met verschillende bouwwerken. Samen hebben we (weer kijkend naar de eisen die we aan het begin gesteld hebben) twee bouwwerken gekozen, deze in elkaar geschoven en ons koptelefoonopbergsysteem was klaar! De vraag die overblijft is wie er nu trotser is. De leerlingen op hun geweldige bouwwerk of de leerkracht die een klas vol overgave, samenwerking en opportunisme aan het werk heeft gezien?

De ontwikkelkring van het iXperium werkt ook volgend de methode van Design Thinking. Er ligt natuurlijk nog een grote uitdaging om te kijken hoe Design Thinking (met behulp van ict) in het onderwijs ingezet kan worden. De website designthinkingforeducators.com is een goede start als je hier meer over wilt weten.

2 reacties op “Design Thinking in de klas”

  1. Justine schreef:

    Ha Koen, wat gaaf dat je dit zo oppakt. Dit vind ik onderwijs van deze tijd. Super dat zowel de leerlingen als jij trots zijn. Dit is de kracht van design thinking.

  2. Johan scheffer schreef:

    Leuk artikel

    Ik geef zelf het vak design in leerjaar 1 & 2 aan de mavo afdeling van onze school de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn. Ik vind het goed te zien dat deze vaardigheden nu ook het primaire onderwijs hebben bereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*