De jonge journalist

06-10-2013 door Justine van den Berg

Vrijdag 4 oktober deden bijna 30 leerlingen van basisschool De Horizon mee met de workshop “De jonge journalist”. In twee uur tijd maken de kinderen in verschillende workshops kennis met een aantal middelen om eenvoudig een reportage te maken.

Op elke basisschool vinden bijzondere activiteiten plaats. Er komen bijvoorbeeld mensen langs om een gastcollege te geven of leerlingen bedenken acties om geld op te halen voor een goed doel. Deze activiteiten worden vaak niet vastgelegd in een reportage of verslag voor andere leerlingen of ouders. Bij de workshop ‘de jonge journalist’ komt een leerkracht met de leerlingen naar het iXperium. Van tevoren bedenken ze in de klas een onderwerp (waar gaan ze verslag over doen). In het iXPERIUM werken ze aan het vastleggen van deze bijzondere gebeurtenis.

YouTube voorvertoningsafbeelding

De kinderen kunnen kiezen uit vier workshops: werken met powtoon (hiermee maak je een presentatie met bewegend beeld), een stopmotionfilm maken, werken met prezi en een journaal maken met behulp van een greenscreen. Bij alle workshops maken kinderen eerst een zogenaamd storyboard – wat wil je vertellen. Daarna kijken ze welke beelden en tekst ze daar bij nodig hebben en dan kunnen ze aan de slag.

Bij de greenscreen kun je jezelf in een oerwoud, woestijn of op een voetbalveld plaatsen. Dat maakt je verslag meteen interessant. Bij de powtoon kunnen de kinderen beelden laten bewegen in hun eigen verhaal terwijl je bij prezi juist weer makkelijk gebruik kun maken van bestaande foto’s en films.

Overal in het iXperium werken kinderen aan hun reportage. Er wordt gegoogled en op youtube gezocht. Maar ook de schaar, lijm, papier en klei komen uit de kast. In de ene hoek staan jonge journalisten naast een prachtige hengst en het volgende moment dunken ze samen met Michael Jordan een bal in de basket. In de andere andere hoek voetballen vissen onderwater en krijgt een schelp de bal op zijn kop.

De groep verliet het iXPERIUM met een schat aan ervaringen, maar vooral met een aantal prachtige zelfgemaakte Multimediale producten.

Deze workshop is geschikt voor kinderen uit de midden- en bovenbouwgroepen van de basisschool.

Geplaatst onder: Workshops | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*