De Bett 2014: minder innovatie, meer consolidatie

28-01-2014 door Frank Thuss

Elk jaar vindt in Londen de Bett conferentie plaats: een gigantische beurs waar kleine en grote technologiebedrijven hun nieuwste producten voor het onderwijs laten zien. De Bett wordt gezien als een graadmeter voor toekomstige trends op het gebied van onderwijstechnologie; zo waren de grote touchscreens die nu langzaam hun weg naar scholen vinden al jaren geleden te zien op deze beurs. Toegang tot de beurs is gratis (na registratie), en de lokatie van de beurs is de ExCel London Exhibition, die je al ziet liggen als je landt op London City Airport. Dit jaar mocht ik zelf eens een kijkje nemen op deze beurs.

Om maar met de deur in huis te vallen: ik heb tijdens Bett 2014 niets gezien waarvan ik echt onder de indruk was. Nu moet ik wel zeggen dat mijn verwachtingen een tikje gekleurd waren door de nogal positieve verhalen van verschillende collega’s over vorige  Bett- edities. De meeste nieuwe producten die ik op de beurs heb gezien lijken een voortzetting te zijn van de trends van de laatste jaren: meer soorten tablets, nog betere beeldschermen en slimmere Moocs en flipping the classroom- concepten. Op zich ook wel logisch: tijdens de vorige edities waren zaken als mobiele devices en grote touchscreens nog relatief nieuw in het onderwijs; nu is dit eigenlijk bijna al gemeengoed en is het wachten op de volgende ‘disruptive innovation’. Wat is me verder van Bett 2014 bijgebleven? Lees verder na de break.

  • De beurs is echt gigantisch; als je alles wilt zien, voelen en ruiken heb je wel een paar dagen nodig. Daarnaast is het er erg druk, met bezoekers die vanuit de hele wereld hier naar toe komen om inspiratie op te doen. Het publiek is heel divers: van leraren, schooldirecteuren en IT-managers tot complete klassen schoolkinderen. Met name de laatste categorie zorgde soms voor een leuke dynamiek op de beurs. Over de beurs lopen is vermoeiend; naast de drukte word je regelmatig aangesproken door standmedewerkers, ook van bedrijven waar je helemaal niet in geïnteresseerd bent.
  • Zoals gezegd heb ik geen echt schokkende nieuwe dingen gezien. Intel had enkele interessante demo’s rondom hun Lab Camera technologie en andere sensoren. Zo stond er een draaimolen die gekoppeld was aan allerlei sensoren, zodat kinderen alles kunnen leren over bewegingssnelheid en wrijving. Helaas ontbrak een demo-unit van de onlangs gepresenteerde Android / Windows dualboot tablets. Samsung had een mini-school ingericht waarop bezoekers konden experimenteren met ‘Samsung School’, een nieuwe tablet-app die het midden houdt tussen Edmodo en Nearpod. Op de Google- stand konden deelnemers naar hartelust experimenteren met verschillende soorten Chromebooks, maar een Google Glass- set schitterde helaas door afwezigheid. Sharp liet zien hoe mooi 4K (UHD) schermen er uit kunnen zien, al zal het nog wel even duren voordat videobestanden opnemen op deze resolutie gemeengoed wordt.
  • Naast de beurs zijn er ook verschillende seminars en presentaties. Voor de belangrijke seminars is de Bett Arena gereserveerd, een afgeschermde ruimte midden op de conferentievloer. Niet handig, want het rumoer op de beursvloer overstemt de sprekers nog al eens. Ik heb daar een boeiende (maar niet heel verrassende) presentatie gezien van Aaron Sams en Jon Bergmann, de ‘bedenkers’ van ‘the flipped classroom’. In deze ruimte was ook de hilarische afsluitende keynote van Sir Ranulph Fiennes, de ‘World’s Greatest Living Explorer’. Enkele seminars waren georganiseerd in de (rommelig aangegeven) conferentieruimtes op de tweede en derde verdieping, hier heb ik o.a. een korte lezing van John Traxler (professor Mobile Learning aan de Wolverhampton University) gezien.

Al met al een leuke beurs als je geinteresseerd bent in onderwijstechnologie, en laagdrempelig gezien de prijs en de locatie. Als je niet alles per se hoeft te zien zou je zelf in een dag op een neer kunnen via Schiphol en London City Airport.

Tags:
Geplaatst onder: Algemeen, Internationaal | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*