CSI in de klas

31-10-2013 door Justine van den Berg

25 oktober waren de kinderen van groep 7/8 van De kringloop in het iXperium voor een nieuwe workshop “Bekijk het lekker zelf” oftewel CSI in de klas. De kinderen kregen de opdracht een moord op de lossen. Met (digitale) microscopen, smartboards en ipads  gingen ze in groepjes aan de slag. Iedere groep kreeg een bakje met bewijsmateriaal en de vraag “wie is het slachtoffer?” (is het een muis, een hamster, een vogel) en “wie is de moordenaar?” (is het een uitl, een reiger of misschien een slang?).

YouTube voorvertoningsafbeelding

De kinderen vonden het geweldig. Het was een spannende middag. Muizenkaken, slangeneieren en watervlooien kwamen onder de microscopen en projectoren. Bij de smartboard ontstonden discussies over welk soort muis het slachtoffer was. Net behulp van ipads werd aanvullende informatie gezocht. Microscopen brengen kinderen naar een andere wereld. Kinderen vinden het leuk om allerlei materialen onder de microscoop te leggen en deze wonderlijke wereld te ontdekken. Door de combinatie van microscopen en ict-middelen kunnen kinderen tegelijk zien wat er onder een microscoop ligt, de informatie samen bespreken maar ook bewaren en delen met anderen.

In het iXperium zijn alle workshops zo ontworpen dat kinderen zelf aan de slag kunnen. Dus zelf alle digitale media gebruiken en raadplegen, zelf preparaten maken, zelf apparaten instellen. Uiteraard zijn medewerkers van het iXperium en studenten van HAN-Pabo aanwezig om de kinderen te ondersteunen bij de workshop. Aan het eind van de workshop krijgt de klas 3 microscopen mee naar school zodat daar het onderzoek door kan gaan.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Deze workshops worden begeleid door studenten van HAN-Pabo. De studenten krijgen door deze begeleiding extra praktijkervaring. En zij ervaren zelf wat ict-middelen kunnen toevoegen in lessen en workshops voor  de leerlingen. De medewerkers van het iXperium geven technische ondersteuning als dat nodig is en ondersteunen de studenten bij hun werk in het iXperium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*