Codeweek

09-10-2015 door Joost Adema

In hetunplugged kader van de codeweek hebben we in het iXperium in Arnhem op vrijdag 9 oktober een hele dag de St. Ludgerus uit Zwolle (bij Groenlo) op bezoek gehad. In het kader van de codeweek hebben zijn zich bezig gehouden met programmeren. Bij binnenkomst kwamen ze erachter dat het digitale bord niet werkte. Er stond met grote letters “ERROR”. En dan wordt natuurlijk direct de ICT hulpdienst geroepen om dit op te lossen.

De kinderen hebben hierbij programmeren geleerd, zonder gebruik te maken van een computer.

Ze moesten een robot opdrachten geven om de afstandsbediening te pakken uit een doos.

De principes van programmeren en de werking van een computer worden zo heel helder en tastbaar.

Hierna gingen de kinderen in een circuit kennismaken met twee gratis programma’s “Scratch” en “GameMaker4You”. En met “Lego Mindstorms” niet gratis want je moet de robot van Lego kopen. Hier zijn ze ’s ochtends drie keer een half uur mee aan het werk geweest. ’s Middags na de lunch was het tijd voor verdieping. De kinderen mochten zelf kiezen met welk onderdeel van de ochtend ze de verdieping in wilden. Bij allscratche onderdelen waren nu verdiepingsopdrachten neergelegd. Dit ging van het maken van een autobaan bij Scratch tot het toevoegen van een kleurensensor bij Lego mindstorms en het maken van een spel met verschillende levels i
n GameMaker4You. We mogen stellen dat het een groot succes was. De studenten van de PABO die voor de hulp aanwezig waren vonden de verdieping een enorme aanvulling op het bestaande programma. Dit was voor het iXperium de start van de Codeweek. Tijdens deze week zullen we in de programma’s nog veel aandacht hieraan besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*