Citizen science met de growapp

07-02-2018 door Justine van den Berg

Altijd al de wetenschap willen helpen? Sluit je aan bij een onderzoek! Ga bijvoorbeeld aan de slag met de growapp. Hiermee help je onderzoekers om in beeld te brengen of door de opwarming van de aarde de seizoen verschuiven.

Jij maakt met regelmaat een foto van dezelfde boom. Van alle foto’s maak je met de app een leuke timelaps die laat zien hoe de boom verandert. De wetenschappers gebruiken de foto’s + locatie als onderzoeksdata en vergelijken deze met waarnemingen van onder andere satellieten. Bomen krijgen meestal in dezelfde maand blad, gaan meestal rond dezelfde tijd bloeien en laten ook in ongeveer dezelfde periode hun blad weer vallen. Met alle foto’s van burgers kunnen de onderzoekers zien wanneer bepaalde bomen blad vormen of in bloei staan en hoe ze zich ontwikkelen.

Wetenschappers vragen steeds vaker de hulp van burgers bij hun onderzoeksprojecten, we noemen dit ook wel citizen science. Je kunt bijvoorbeeld helpen om ons sterrenstelsel in beeld te brengen, vogels tellen, dialecten in kaart brengen of gegeven over fijnstof verzamelen. Handig voor de onderzoekers en leuk voor de burgers. En leuk voor onderwijs. Op deze manier kun je met je klas meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Je brengt het onderzoek letterlijk naar de klas. Vaak krijg je ook ondersteuning en materiaal voor je lessen.

De growapp is gemaakt naar een idee van Stichting Globe. Dit is een netwerk van scholen die onderzoek doen aan natuur en milieu in samenwerking met wetenschappers. Leraren en leerlingen kunnen als klas meedoen met onderzoeksprojecten. Deze stichting heeft verschillenden internationale onderzoeksprojecten waar klassen aan mee kunnen doen.  Laten jullie ons weten aan welke onderzoeker je meedoet?

Tags:
Geplaatst onder: Geen categorie | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*