Chatten met de Virtuele Assistent

01-11-2013 door Rutger Smabers (@TaalByte)

Computers snappen er niets van, dat kan maar beter even gezegd zijn.
Een tijdje geleden voerde ik een interessant gesprek met de klantenservice van Tele2, of beter: de Virtuele Assistent van Tele2.
Wat was het probleem: mijn modem had kuren, waardoor ik geen televisie kon kijken. Ik dacht, modern als ik ben: waarom bellen als je ook kunt chatten? En zo ontstond onderstaande conversatie.
VA van Tele2

Taal is nog niet zo eenvoudig, dat blijkt. Een computer leest niet, maar rekent. Laat staan dat hij betekenis geeft aan wat hij uitgerekend heeft. Nu is ‘de Virtuele Assistent’ van Tele2 uiteraard niet de hoogst opgeleide computer. En het vertalen van alle nuances die onze taal rijk is in louter nullen en enen, is natuurlijk ook niet eenvoudig.
Helaas, computers tonen nog geen begrip, hebben geen geduld en kunnen eigenlijk nooit echt de goede vragen stellen.
Maar bovenal: het is uiterst onbevredigend om een computer toe te schreeuwen dat de service *@/&$#% is.

Goed, de frustratie is er uit, nu de inhoud.
Bovenstaand chatgesprek geeft veel aanknopingspunten om met kinderen te praten over allerlei aspecten die een rol spelen in onze communicatie. Waarom vraagt Tele2 in regel 3 dat het internet het niet doet? Met andere woorden: wat zouden de ‘gedachten’ van onze Virtuele Assistent (VA) geweest zijn? Waarom ga ik opeens in hoofdletters typen in regel 6. Wat is het verschil in zinsbouw tussen regel 1 en 6, en wat is het effect daarvan op de toon? Wat valt op aan de formulering van de vragen en antwoorden van de VA?

Oproep aan alle docenten
Nog leuker is het om kinderen zelf zo’n gesprek te laten voeren met een computer van een instantie. Het is een erg vermakelijke manier om aan taalbeschouwing te werken.

Wanneer er docenten zijn die dit uitproberen; ik zou de chatgesprekken graag ontvangen! Je kunt een fotootje twitteren aan @TaalByte. Maar je kunt natuurlijk ook een reactie toevoegen aan dit blog.

Geplaatst onder: Taal | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*