Inspirerende bijeenkomst iXpeditie Maatwerk

26-02-2016 door Justine van den Berg

Woensdag 20 januari waren dertig deelnemers vanuit acht scholen bij de bijeenkomst van de leergemeenschap iXpeditie Maatwerk. Binnen dit project zijn alle scholen bezig hun onderwijs (met behulp van ict) zodanig anders in te richten dat er sprake is van meer maatwerk voor leerlingen.

De middag begon met presentaties van de scholen. In het kort vertelden zij waar ze nu mee bezig zijn bij het ontwikkelen van hun ontwerp voor een leerarrangement. Er kwamen veel interessante ontwerpen voorbij zoals leerlinggestuurd werken met behulp van kindgesprekken, het ontwikkelen van een gepersonaliseerd spellingsaanbod en een leerplein waarbij leerlingen op onderzoek uit kunnen gaan. Daarnaast kwamen mooie vragen naar boven die iedereen weer verder tot nadenken aanzetten: Wanneer is je ontwerp succesvol: Als het onderwijs efficiënter is ingericht? Of als leerlingen hogere resultaten behalen? Of als de leerlingen meer zelfvertrouwen hebben?

Bij de terugkoppeling, na de presentaties, bleek ook dat bij een aantal scholen dezelfde thema’s spelen. Bijvoorbeeld: De regie bij de leerlingen leggen, je verwonderen over wat ict kan betekenen voor het onderwijs en het enthousiasme dat ict met zich meebrengt bij leerlingen.

Na een kopje koffie was voor iedere ontwerpgroep de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met zijn ontwerp. Er werd een korte workshop over Rekentuin aangeboden en in kleine groepen is gesproken over de volgende (praktische) stappen die gezet gaan worden. Er was ook ruimte om te experimenteren met nieuwe ict mogelijkheden, zoals een Green Screen.

Kortom, een geslaagde middag waarin inspiratie is opgedaan, kennis is gedeeld, en weer de volgende stappen zijn gezet naar een ontwerp dat maatwerk biedt met behulp van ict.

Tags:
Geplaatst onder: iXpeditie Maatwerk | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*