Bezoek aan de Bett 2016 show in Londen

25-01-2016 door Pierre Gorissen
Bett 2016 logo

Van 20 t/m 23 januari vond in Londen de jaarlijkse Bett 2016 show plaats (Bett 2016 website). De conferentie werd voor het eerst in 1985 georganiseerd als de “British Educational Training and Technology Show”. Tegenwoordig is de focus van de beurs nog steeds wel primair op het Verenigd Koninkrijk gericht, maar zijn de aanwezige bedrijven in de meeste gevallen ook zeer geïnteresseerd in de internationale bezoeker, bijvoorbeeld uit Nederland.

Wat was er dit jaar zoal te zien en horen?
Het basisonderwijs en (de onderbouw van) het voortgezet onderwijs in het Verenigd Koninkrijk hebben sinds kort een nieuw curriculum met daarbij een stevigere nadruk dan voorheen voor zaken als programmeren, STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics), 3D printen en robotica. En dat waren dan ook onderwerpen waar het nodige over te vinden was tijdens Bett 2016.
In “STEAM city” was er onder meer aandacht voor de Raspberry Pi, de kleine goedkope Linux computer die nu een paar jaar beschikbaar is, maar ook voor de BBC micro:bit, een klein systeembordje dat de BBC in samenwerking met 28 partners dit jaar gratis aan 1 miljoen leerlingen uit Year 7 (groep 7-8 basisonderwijs) beschikbaar gaat stellen en die later ook voor anderen (ook in Nederland) beschikbaar zal komen. Uniek hier is dat de BBC de projectleiding doet, maar de partners (o.a. Samsung en Microsoft) de kosten voor de ontwikkeling dragen, verschillende programmeertalen beschikbaar stellen en geschikt maken voor de omgeving, trainingen en lesmateriaal ontwikkelen en uitbreidingen maken voor de micro:bit.

Het aantal 3D printers op de Bett 2016 was haast niet te tellen, al leek het vaak een accessoire op een stand waarmee een bedrijf wilde laten zien hip en modern te zijn. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf Ultimaker, in Nederland ook betrokken bij 3Dkanjers, was nadrukkelijk aanwezig, net als het Amerikaans Makerware.

En ook heel duidelijk aanwezig bij de Bett 2016 waren de leerlingen. Er was een speciale <18 jaar ingang en activiteiten speciaal op hen gericht. Maar ze waren ook aanwezig als leden van de iPad band.

Wat was er niet?
Veel minder prominent aanwezig dan verwacht op basis van de trendrapporten was Virtual Reality. Google demonstreerde “Expeditions” voor Google Cardboard, maar die zal voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar zijn, en links en rechts waren er VR-brillen te zien. Microsoft was met een grote stand aanwezig. Veel aandacht voor o.a. de Mindcraft education edition, maar helaas nog geen Hololens demonstraties.
Ook geen drones die de lucht in de grote hal onveilig maakten. Ook in het Verenigd Koninkrijk lijken die hun weg naar het onderwijs nog niet zo heel snel te vinden.

Onderzoek?
Ook op de Bett 2016 bleek dat onderzoek naar de verwachte opbrengsten van het gebruik van al die technologie vaak nog in de kinderschoenen staat. Natuurlijk, de devices en applicaties worden geleverd met bijbehorende lesmaterialen en daarbij wordt aangegeven welke kerndoelen afgedekt worden. Maar hoe een leerkracht dan kan zien of vaststellen of die doelen behaald zijn of welke bijdrage daadwerkelijk aan die doelen geleverd wordt, is een vraag waar de meeste standhouders (nog) geen antwoord op hebben. Ze hebben wel vaak interesse in het onderwerp, soms zeggen ze ook het toesturen van uitgevoerd onderzoek toe, maar paraat hebben ze het ter plekke niet.
Hier is dus nog werk aan de winkel en het blijft hoe dan ook verstandig voor scholen om hier naar te vragen én om samen hier kennis over op te bouwen.

De moeite waard?
De Bett is een jaarlijks terugkerend bruisend, vier daags, spektakel. Een bezoek van één dag is te kort om een goed overzicht te krijgen, zeker als je een aantal sessie bij wilt wonen (die niet altijd elke dag plaats vinden). In twee dagen is een aardig overzicht te verkrijgen al is het onmogelijk om álles te zien of bij elke sessie die interessant is te gaan luisteren. Ook leerkrachten uit Nederland kunnen er voldoende halen als ze op zoek zijn naar voorbeelden van technologie in het onderwijs. Zelfs als je via internet al redelijk op de hoogte bent van ontwikkelingen dan biedt de mogelijkheid om met de verschillende leveranciers in gesprek te gaan en direct vragen te kunnen stellen veel toegevoegde waarde.

Zie voor meer (korte) berichten over de Bett 2016 ook dit overzicht.

Tags:
Geplaatst onder: Internationaal, Nieuws | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*