Augmented Reality met Blippar

02-02-2015 door Jan Angevaare

Tijdens de BETT2015 in Londen werd mijn kennismaking met Blippar hernieuwd. In het verleden had ik al eens gezocht naar de mogelijkheden van Augmented Reality voor het onderwijs. Er was toen echter nog weinig te vinden. Een van de opties was op dat moment het gebruik van Layar of Blippar. Beide (apps en webapplicaties) leken toen nog heel sterk op elkaar. Je kon er echter niet zo heel veel mee. Het was eigenlijk net zoiets als het scannen van een QR-code, waarna je bijvoorbeeld werd doorgelinkt naar een website of een filmpje op youtube e.d.. En dat was het dan. Het verschil zat hem in de zgn. marker. Dat was geen QR-code maar een foto of andere afbeelding.

blipIn Londen woonde ik een seminar van Blippar bij, omdat uit het overzicht van de BETT bleek dat je er tegenwoordig meer mee kunt dan ik in mijn herinnering had. En dat bleek ook voor het onderwijs goed te gelden. Zo kunnen na het scannen van de marker (afbeelding) allerlei interactieve “Blips” starten. Je kunt dan bijv. klikken op links naar meer informatie, uitleg, video’s enz. Een voorbeeld was het zonnestel. In deze Blip zie je de banen van de planeten. Die kun je vervolgens versnellen of vertragen om het nog wat beter te bekijken. Ook kun je inzoomen op de verschillende planeten en/of extra informatie opvragen. Om de onderlinge verhoudingen in afmeting te zien kun je planeten zelfs op een rijtje naast elkaar zetten, van groot naar klein.

Om een ander voorbeeld te kunnen zien moet je de app even installeren op je smartphone of tablet en daarna de marker (afbeelding met de danseres) scannen. De rest wijst zich vanzelf.

 

Het mooie bij Blippar is, dat je je device niet steeds op de afbeelding gericht hoeft te houden. Bij Layar moet je dit nu juist wèl, want zodra de afbeelding uit beeld verdwijnt, stopt de afgespeelde video en/of ben je de tekst of website waarnaar gelinkt werd weer kwijt. Blippar blijft echter gewoon zijn werk doen. Ook de interactiviteit blijft werken.

Er bestaat educatieve content voor Blippar. Helaas is het meeste nog Engelstalig. Maar je kunt ook zelf met de Blipbuilder Blips maken bij je lessen, boeken e.d. Via het Educator Dashboard kun je desgewenst het werk van je leerlingen volgen en analyseren.

Volgens mij heeft Blippar de nodige potentie voor toepassingen in het onderwijs. Je zou kunnen denken aan:

  • het interactief maken van boeken
  • publicaties verrijken met digitale ervaringen
  • educatieve content toevoegen aan kunstwerken e.d.
  • je klaslokaal omtoveren in een interactieve leeromgeving door “overal” te scannen afbeeldingen en foto’s op te hangen
  • interactieve quizzes te maken
  • enz. enz.

Kortom: Blippar biedt je veel mogelijkheden.

Nog een weetje: Wist je dat Layar inmiddels is overgenomen door Blippar.? Mogelijkerwijs leidt dat ook weer tot allerlei nieuwe en zinvolle ontwikkelingen ………

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen staan hieronder nog een paar voorbeelden die je kunt scannen. Maar, LET OP: de vlinder moet je eerst fotograferen, printen en kleuren. Als je de gekleurde afdruk vervolgens scant, kun je de  zelf gekleurde de vlinder laten vliegen. Het rekenwerkblad is al direct interactief.

blip haai blip leraar blip vlinderblip werkblad

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*