Apps getest: online samenwerken (en leren) met Trello en Slack

29-05-2015 door Frank Thuss

Een leuke bijkomstigheid van een nieuw project is dat het je de mogelijkheid geeft om weer eens nieuwe tools uit te proberen. Voor een nieuw project zijn we met een werkgroepje twee apps aan het testen die zich richten op online samenwerken: Trello en Slack. En wat blijkt: deze apps lijken ook prima inzetbaar in het onderwijs.

Trello is een eenvoudige, gratis te gebruiken project management app. Je maakt in Trello eerst een ‘board’ aan voor je project, waarna je kolommen met taken aanmaakt om het overzichtelijk te maken. Je koppelt eventueel bestanden, voegt deadlines toe en nodigt projectleden uit om online samen te werken in Trello. Trello is in een webbrowser te gebruiken, maar er zijn ook mobiele apps voor.

Het ligt voor de hand om Trello als een soort online (persoonlijke) takenlijst te gebruiken. Vorige week zag ik echter hoe een collega-docent Trello ook gebruikt als een soort electronische leeromgeving, door voor zijn vak een ‘board’ aan te maken. Hij maakte per week een planning met opdrachten en werkvormen; de toegevoegde studenten konden reageren op de opdrachten en zelf bestanden plaatsen. Een creatieve toepassing van Trello waar ik zelf niet meteen aan gedacht had!

Voorbeeld van een persoonlijke takenlijst in Trello...

Voorbeeld van een persoonlijke takenlijst in Trello…

 

...en een voorbeeld van hoe je Trello als een soort leeromgeving kunt gebruiken.

…en een voorbeeld van hoe je Trello als een soort leeromgeving kunt gebruiken.

Slack is een communicatie-tool die wel wat vergelijkbaar is met Whatsapp of Facebook Messenger. Wat Slack onderscheidt is de mogelijkheid om per subteam kanalen aan te maken (naast een-op-een berichten), en de integratie met andere apps zoals Dropbox, Trello en Google Drive. Je houdt daarmee alle communicatie rondom een team of project overzichtelijk en op één plek. Door de integratie met andere apps lijkt Slack me ook prima bruikbaar in het onderwijs, zeker als directe communicatietool binnen een blended leeromgeving. Praktische voorbeelden ken ik echter (nog) niet, dus ik houd me aanbevolen.

Welke apps ken jij voor online samenwerken en leren? Deel ze hier gerust!

Slack, het alternatief voor Whatsapp en Facebook Messenger.

Slack, het alternatief voor Whatsapp en Facebook Messenger.

Tags:
Geplaatst onder: apps, Voor u getest | 3 Reacties

3 reacties op “Apps getest: online samenwerken (en leren) met Trello en Slack”

 1. Ellen Kuipers schreef:

  Ik gebruik in plaats van Trello liever Basecamp. Een heel handige app (voor onderwijs gratis) om samen te werken in projecten. Echt een aanrader!

  Kernwoorden: overzichtelijk, werken met to do list, communiceren via de app, alle documenten en comments bij elkaar, alles is te bekijken via een timeline (wat is er in dit project gebeurt vanaf de start tot nu) of per individu (wie heeft wanneer wat bijgedragen).

 2. Justine schreef:

  Dank je voor de aanvulling Ellen!

 3. Robin de Lange schreef:

  Het afgelopen half jaar heb ik Slack gebruikt als het platform voor het vak Virtual Reality for Science & Education dat ik gaf. Ik ben zeker tevreden over het resultaat, hoewel de leercurve bij studenten me wel een beetje tegenviel. Wel leuk om te zien dat studenten het ook na het eindigen van het vak nog gebruiken!

  Basecamp ziet er ook goed uit voor een individueel projectteam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*