Allyoucanlearn maakt nieuwe kennis in zorg en welzijn toegankelijk

23-05-2017 door Justine van den Berg

Het Regionaal Investeringsfonds (RIF) kent bijna 2 miljoen subsidie toe aan het digitale open leerplatform Allyoucanlearn. Daarnaast investeren partners, waaronder de HAN, gezamenlijk 4,5 miljoen euro in de komende 4 jaar. Dat betekent dat het open leerplatform Allyoucanlearn voor zorg en welzijn een grote vlucht kan nemen. Namens de HAN is het iXperium/Centre of Expertise leren met ict en Faculteit Educatie aan het project verbonden. We leggen daarbij een verbinding naar Faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij en iXperium Health.

 Marijke Kral (lector Leren met ict): “Het is een geweldig mooi voorbeeld van de samenwerking tussen het werkveld, onderwijs en onderzoek bij het onderbouwd ontwikkelen van e-learning en open onderwijs.”

Anders leren denken
De ontwikkelingen in de sector zorg en welzijn gaan snel. Denk aan de recente reorganisaties, bezuinigingen en transities van de zorg. En denk ook aan de toenemende rol van technologie in het leveren van zorg en de toenemende vraag naar specialistisch maatwerk in de omgang met cliënten. Hierdoor verandert het werk van de professional voortdurend. Als gevolg van deze snelle ontwikkelingen is er een gat tussen het onderwijs en het werkveld waardoor afgestudeerde mbo studenten niet over de juiste competenties beschikken om direct zelfstandig aan de slag te gaan. De samenwerkende partners beogen via Allyoucanlearn een paradigmashift in het onderwijs in zorg en welzijn in de regio te realiseren.

Open leerplatform
Allyoucanlearn.eu opent in een nieuw venster is een open leerplatform en bevat gratis e-learningmodules voor medewerkers, studenten, mantelzorgers en vrijwilligers in zorg en welzijn, maar ook voor zzp’ers, gemeentemedewerkers en andere betrokkenen. Na 4 jaar moeten er minimaal 150 modules staan. De modules worden gezamenlijk gemaakt door het onderwijs, het werkveld zorg en welzijn, gemeentes en andere betrokkenen binnen zorg en welzijn.

Professionalisering van docenten
In het project worden 150 docenten en opleidingsdeskundigen geschoold tot ‘instructional designer’, deskundigen die daarna multidisciplinaire ontwikkelteams gaan begeleiden bij het ontwikkelen van onderwijsmateriaal. Ook worden 800 docenten geschoold hoe ze e-learning kunnen integreren binnen hun lessen. Om alles goed te kunnen monitoren en te onderbouwen voert het iXperium / Centre of Expertise leren met ict een onderzoeksprogramma uit. Pierre Gorissen (senior onderzoeker): “De gewenste paradigmashift komt niet vanzelf en we willen via het onderzoek achteraf ook kunnen vaststellen hoe goed dit gelukt is.”

Brede samenwerking
Onderwijs (8 ROC’s en 3 hogescholen), zorg- en welzijnsorganisaties, bedrijven, gemeentes en provincies in (Overijssel en Gelderland) werken hierin nauw met elkaar samen. Het platform start in Oost-Nederland, maar de ambitie is een landelijke dekking. Penvoerder is ROC Aventus. Namens de HAN is het iXperium / Centre of Expertise leren met ict opent in een nieuw venster van de Faculteit Educatie aan het project verbonden en wordt er een verbinding gelegd met de faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij (GGM) en het iXperium Health van de HAN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*