Google I/O deelt kennis

25-05-2016 door Justine van den Berg

Google krijgt vaak kritiek dat ze veel te veel van ons weten. Maar tegelijk is dit ook bedrijf wat veel kennis en ervaring uit hun onderzoek en door producten met de wereld deelt. Vorige week was het I/O-congres. Google presenteerde hier de nieuwe producten, variërende van nieuwe apps tot resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Wat kwam er zoal voorbij?

Google home – een systeem je activeert met je stem en wat je antwoord geeft op vragen die je hebt bij dagelijkse taken of muziek voor je speelt. De zoekresultaten zijn helemaal afstemt op jou als individu. Google wordt je persoonlijke assistent.

Google Daydream – een virtual-reality-platform voor smartphones, controllers en headset dat er voor zorgt dat deze zorgeloos met elkaar samenwerken. Uiteraard komen ze ook met een eigen headset waarmee je de VR-wereld optimaal kunt ervaren. Ze onderscheiden zich van andere ontwikkelaars doordat ze VR echt mainstream, voor iedereen toegankelijk, willen maken met hun producten. En hoe gaaf gaat dat worden. Lees ook de blog over VR, Daydream en de kennis die google deelde vanuit Daydream labs.

Smartphone Ara – een modulaire smartphone. Als je camera kapot is of verouderd vervang je alleen je camera en niet het hele apparaat. Na enige ontwikkelingshobbels verwachten ze nu dat we de smartphone volgend jaar kunnen kopen. Ik ben nog wel nieuwsgierig of dit hem gaat worden, maar steeds maar je hele smartphone vervangen voelt ook niet goed dus er moet wel iets gaan gebeuren op dit terrein.

Soli – via soli kun je al je apparaten en gadgets bedienen. Door middel van een denkbeeldig knop draai je straks de muziek wat zachter of de verwarming juist omhoog. Samen met Levi werken ze aan een smart jasje wat reageert op je bewegingen. Wat een grappige taferelen zal dit straks geven in huiskamers en kantoren. Ik zie het al helemaal voor me.

Instant apps – soms moet je een app installeren voor iets wat je maar een keer wilt doen, bijvoorbeeld parkeren in een stad waar je niet vaak komt. Instant apps zorgt er voor dat je de app live naar je smartphone streamt en zo bijvoorbeeld je parkeerplaats kunt betalen. Dit klinkt veelbelovend.

Zien jullie al toepassingen voor dit soort ontwikkelingen voor onderwijs? Maakt instant apps het straks makkelijke voor ons om apps te gebruiken in de klas? Komt er naast een google home misschien straks ook een google class? En wat kan die dan? Ik zie zelf voor VR wel heel veel toepassingen voor onderwijs. In deze blog heb ik daar een paar voorbeelden van genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*