“Tot nu toe de meest inspirerende studiedag die ik in 11 jaar heb gehad!”

01-12-2015 door Pieter van Rooij

Door: Stijn Hendriks en Peter Jilesen

30 september en 7 oktober was het eindelijk zover!! 

270 leerkrachten, directeuren en onderwijsondersteunend collega’s van SPOV op bezoek op de HAN in Nijmegen met maar één doel:
‘Kennis opdoen hoe ICT in te zetten in mijn onderwijs!’

Een uniek moment voor zowel stichting SPOVenray als voor het iXperium. Nog nooit eerder is er zo’n groot evenement georganiseerd in het iXperium Nijmegen.

 

 

Beide dagen werden geopend door Pedro de Bruykere. Een Vlaamse onderzoeker en pedagoog die in zijn lezingen enkele hardnekkige mythes doorprikte en duidde de belangrijkste trends de maatschappij van nu. Pedro schetste een genuanceerd en soms grappig beeld waarin je vaak je leerling en jezelf herkende.

pedro de bruykere

Pedro de Bruykere

Na de inspirerende lezing van Pedro gingen de mensen aan de slag in een drietal workshops. Deze workshops werden bijna allemaal geleid door mensen vanuit onze eigen organisatie, namelijk: de ICT-ambassadeurs. De missie van onze ambassadeurs is om de scholen van de stichting te begeleiden en te werken aan succesvolle ICT-implementatie op de scholen. Samen met directeur en team gaan de ambassadeurs aan de slag met de visie en de ontwikkeling die past bij de school.

De thema’s van de workshops hadden een praktisch karakter. Doel was om er in de eigen klas meteen mee aan de slag te kunnen gaan. Daarbij een tweetal workshops waarbij visie centraal stond.  Tools die aangeboden werden:

Gynzy, Powtoon, Squla, Mediawijsheid in de klas, Thinglink, Prezi, Kahoot, Leidinggeven aan een digitale wereld!, Symbaloo

gynzy   kahoot    ontdekmedia    thinglink

 

Kennis maken met het iXperium stond ook als doel op de agenda. Alle collega’s hebben derhalve een bezoek gebracht aan het iXperium. Samen gingen zij praktisch aan de slag met de ICT middelen die in het iXperium beschikbaar zijn. Onder begeleiding van de Mediamentoren van het iXperium hebben ze ervaren naar wat het iXperium kan bieden. Of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling  of schoolontwikkeling, met al hun hun vragen en ervaringen konden ze terecht. Deze studiedagen waren een mooie kennismaking en startpunt voor alle scholen van SPOVenray.

Vanuit de evaluatie, die kort na de beide studiedagen door de meeste collega’s is ingevuld blijkt dat vooral het praktische karakter erg aangesproken heeft en de meeste collega’s ook daadwerkelijk direct met de opgedane kennis aan de slag gegaan zijn in hun klas. Een mooie opmerking van een collega was: “Tot nu toe de meest inspirerende studiedag die ik in 11 jaar heb gehad!” Dit is een goed voorbeeld  dat aangeeft dat SPOVenray een goede start heeft gemaakt om haar werknemers te motiveren voor (meer) ICT in het onderwijs.

De studiedagen werden met een 7,5 als ruim voldoende gewaardeerd. Een mooie opsteker voor SPOV maar ook voor het iXperium!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*